vineri, 28 ianuarie 2011

Ce a fost mai întâi: oul sau meşteşugul? (...sau Acasă la Letiţia Orşivschi)

Victor Socaciu - Colindul mainilor truditoare


Într-o prezentare succintă, de ghid turistic, descrierea Muzeului Ouălor încondeiate Letiţia Orşivschi - Vama, ar suna cam aşa:


Muzeul oului -VAMA - atelier de încondeiat ouă Letiţia Orşivschi,
cea mai numeroasă colecţie de ouă încondeiate / decorate din România, cuprinde două secţiuni:
- ouă de Bucovina, secţiune ce cuprinde motive vechi de Bucovina, aranjate pe simboluri, ouă vechi de peste 80-100 ani, ouă de Vama cu motive de pe costumele populare din zonă (peste 1000 ouă)
- colecţia internaţională - secţiune ce cuprinde peste 2000 ouă lucrate în tehnici diferite, în stiluri diferite, pe diferite tipuri de suport (ouă ale diferitelor animale, ca: struţ, emu, nandu, broască ţestoasă, crocodil, barză, lebădă, tinamu etc. sau piatră, ceramică, sticlă, lemn, metale diferite), din toată lumea, de pe toate continentele (62 de ţări).
Letiţia Orşivschi Heiser, profesor de artă textilă şi decorativă, membră a Asociaţiei Creatorilor Populari din România, membră a Academiei Artelor Tradiţionale din România, singurul artist încondeietor român recunoscut la nivel internaţional, membră a Asociaţiei Internaţionale a Artiştilor Decoratori cu sediul la Fribourg-Elveţia, reprezentantă începând cu 1998 a României la expoziţii internaţionale de ouă decorate, deţinătoare a numeroase şi importante premii şi distincţii, colaborator al Muzeului Ţăranului Român şi a Facultăţii de Textile Iaşi, doctorand în cercetarea motivelor vechi de Bucovina. (sursa: www.vama-bucovina.ro).

În realitate, cuvintele nu prea sunt în stare să dea măsură talentului împletit cu trudă, care te asaltează plăcut din toate ungherele casei-muzeu. În aşteptarea unui website propriu (aflat foarte aproape de faza de publicare), vă stârnesc curiozitatea cu o suită de imagini "furate" la un ceai aromat şi o dulceaţă de poveste:















1 comentarii:

George spunea...

Mi-a placut foarte mult ce am vazut si ce am citi.

Trimiteți un comentariu